25 éves az EMS szolgáltatás. Budapest, 2010. április 14.

A nemzetközi EMS bevezetésének 25. évfordulója alkalmából 2010. április 14-én a PSZE Senior tagozatának tagjai közös visszaemlékezésen vehetett részt. Ezt követően a szolgáltatás jelenéről és a jövőjéről is információt kaptak a résztvevők Budapesten.

A PSZE Senior tagozatának találkozóját dr. Oláh László, az egyesület örökös tiszteletbeli elnöke nyitotta meg.

Elsőként Vincze Tamás úr – aki az egykori EMS Szolgáltatási Üzletág vezetője volt – átfogó képet adott a Nemzetközi EMS bevezetésének kezdeteiről, az első önálló üzletág megalakításának tapasztalatairól, sikerekről, nehézségekről.

Ehhez az Üzletághoz köthető számos – a későbbiekben Postán belüli széles körben elterjedt – intézkedés. A teljes felsorolás nélkül, a menedzser titulus Postán belüli bevezetése, az EMS menedzserek felvételi kiválasztásának módszere (AC mérés), a folyamatos, egymásra épülő tréningprogramok alkalmazása, a személyes értékesítési tevékenység bevezetése, az üzleti attitűd Postán belüli elterjesztése, a piac,- és konkurenciaismeret, a bevételi adatok terv/tény, és statisztikai elemzések napi gyakorlatba való alkalmazása.

Élenjáró volt az EMS Szolgáltatási Üzletág Csapata számos újszerűség Postai elterjesztésében is, úgymint a csapatmunka fontosságának felismerése és adaptálása, a nem utasításos munkamódszerre épülő vezetés gyakorlata, üzleti tervezés, tervelvárások és teljesítménymérések alkalmazása.

A színvonalas, és élvezetes előadás nem volt mentes a humortól sem, amelynek köszönhetően jó hangulatú, tartalmas perceket élhettünk át. A hallgatóság közül – aktív korukban – többen is részesei voltak azok Üzletág akkori működésének, munkájukkal hozzájárultak az akkori EMS Szolgáltatási Üzletág sikereihez.

A program második részében Bubori Ferenc az Üzleti Ügyfelek Üzletág Portfóliómenedzsment Irodavezető úr adott betekintést az EMS szolgáltatás jelenéről, jövőjéről. Előadásában kiemelte a belföldi és nemzetközi EMS termék elmúlt éveinek szolgáltatásfejlesztési programjait, melyek közül a Pay for Performance (teljesítményalapú végdíjelszámolási rendszer) hálózathoz történő csatlakozás, illetve a feladási pontok számának nagyarányú növelése különösen fontos volt a szolgáltatás versenyképességének megőrzése céljából.

Az irodavezető nagy örömmel és büszkeséggel tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Magyar Posta több nemzetközi elismerést és kitüntetést kapott az EMS szolgáltatással kapcsolatban. Ezek közül kiemelkedik az MPL ügyfélszolgálat kiváló, ügyfélorintált munkája, melynek köszönhetően 2007-ben és 2009-ben is az Év ügyfélszolgálata címet nyerte el a Máthéné Kovács Mária ügyfélszolgálati vezető által irányított csapat. Nem véletlen, hogy az ügyfélszolgálati vezető már Európa több országából kapott felkérést előadások, tréningek megtartására, hogy milyen módon lehet a vevői elégedettséget növelni egy rugalmas, dinamikus, „mindent az ügyfélért” beállítódással felvértezett ügyfélszolgálati kollektívával.

A versenytársak és az expressz piac elemzésén túlmenően nem maradhatott el a szolgáltatások jövőképének, víziójának bemutatása sem. Az ügyféligények szegmentálódásának és specializálódásnak köszönhetően ebben némileg eltér a belföldi és a nemzetközi termék, hiszen amíg nemzetközi relációban további célországokkal bővíthető és erősíthető a termék önálló szerepe, addig belföldi viszonylatban a portfolió globalizáció részeként lehetséges a termék szerepvállalása, a belföldi csomagküldés kiemelt paraméterekkel rendelkező elemeként.

Abban azonban közös a két termék jövője, hogy a technológiai és az informatikai környezet fejlődése, az ezzel kapcsolatosan megjelenő vevői igényekre a terméknek megfelelő válaszokat kell adnia. Ennek érdekében jelenleg is zajlanak azok a fejlesztések, melyek a terméket korszerű elérési, megrendelési környezetben teszik elérhetővé az ügyfelek számára, készpénzkímélő, komfortos fizetési megoldások biztosításával ötvözve. Mindezek a fejlesztések alapozhatják meg az EMS szolgáltatás további sikeres piaci pozícióját.

A program végén az előadók a hallgatóság kérdéseire válaszoltak, majd a találkozó dr. Oláh László úr zárszavaival véget ért.