Hálózati és kézbesítési nap Sopronban, 2010. október 1.

Hálózati és kézbesítési napot szervezett Sopronban, 2010. október 1-jén a PSZE Nyugat-magyarországi Tagcsoportja.

Zsuppán Géza a tagcsoport elnöke köszöntötte a megjelent PSZE tagokat, ismertette a napirendet, majd felkérte Schefferné Kenedli Ilona Hálózatszervezési csoportvezetőt, a hálózati témát érintő előadásának megtartására.

Postáink az ügyfelek szemével

20101001-kezbesitesi-nap-Sopronban-01 20101001-kezbesitesi-nap-Sopronban-02Az előadás célja az volt, hogy próbáljuk meg ne postás, hanem az ügyfél szemével nézni a postát. Mi az, ami benne megmarad, vagy eszébe jut, ha egy postára belép, vagy a postáról hall.

Ennek megfelelően nem lehetett nem beszélni a levélszekrényekről, ahol az állomány csökkenés nagymértékben szemet szúrt az ügyfeleknek, nem egy esetben panaszt is eredményezett. Nehezen fogadták el a postai előírások gyakorlati megvalósulását.

Mindenképpen fontos, hogy ügyféltereinkben kulturáltan tudjuk fogadni az ügyfeleket. Persze ehhez nem tudunk mindenhol új postát építeni, illetve mindenütt felújítani, de a magunk eszközeivel ezen is lehet segíteni, ha kicsit igényesek vagyunk a környezetünkre. Nem kell, hogy mindent plakátok, tájékoztatók, matricák borítsanak, mert az ügyfelek ezt kaotikusnak látják. A kötelező plakátnak kint kell lenni, de a marketing jellegű anyagokkal esetenként már plakát erdő keletkezik a falakon, ezért ezeket javasolt időszakonként – a változatosság kedvéért is – cserélgetni.

Ami még nagyon fontos minden ügyfélnek, hogy mennyit kell várakozni a postán, mire kiszolgálják. Ez az időtartam sajnos több panasznak is az alapja. Esetenként valós tartalommal, de előfordul az is, hogy az ügyfél a várakozással töltött időt többnek érzi, mint a tényleges várakozási idő.

A szolgáltatás minőségének javításához az ügyfél szemmel is látnunk kell a postát, és ha már tudunk így látni, tenni is kell érte, hogy ez a kép javuljon. Ehhez például, segítség lehet a már sokat emlegetett forgalom érzékeny beültetés, amelynek optimális kihasználását a folyamatos adat elemzésekkel lehet elérni. Ha jól nézünk a számok mögé, az ügyfél kevesebbet vár és elégedettebben távozik.

20101001-kezbesitesi-nap-Sopronban-03 20101001-kezbesitesi-nap-Sopronban-04Bognár Ildikó, Kézbesítés menedzsment csoportvezető a kézbesítés területét érintő új lehetőséget a Dashboard működését ismertette, majd a hálózathoz csatlakozva élőben egy szabadon választott posta járásán, be is mutatta a rendszerből adódó lehetőséget.

Mint megtudtuk, a dashboardok kidolgozásának célja, hogy az „IPH kézbesítési adatkör” riportjainak olyan vizualitást kölcsönözzenek, mellyel az adatok olvashatóságát, elemzését megkönnyítik a posták vezetői részére. Az adatok az MSTR rendszerből automatikusan, időzített végrehajtással frissülnek. A dashboardok adatforrása, illetve tartalma megegyezik az EPER portál feltöltött kézbesítési riportok adataival. A felület – kis gyakorlást követően – egyszerűen kezelhető a beépített vezérlőelemek segítségével. (Ez a mutatóknak és az élénk színeknek köszönhetően nagyon látványos.) A kialakítás során külön szempont volt, hogy az összefüggő adatok egy oldalon jelenjenek meg, ez az áttekinthetőséget segíti.

Az előadások után Szalóki Csaba a Nyugat-magyarországi PSZE Szervezet társelnöke köszönte meg az előadóknak a felkészülést és az érdekes előadásokat. Előzetesként említette, hogy november elején Hálózati Szakmai Napot tervez, melyre várja az érdeklődőket. Ezen a rendezvényen, a postán várható újdonságokról esik majd szó.

Wenczel Csilla