Járművekről – több szemszögből. Debrecen, 2009. szeptember 29.

Logisztikai szervezetünk egyik legfőbb eszközéről, a járművekről szólt a PSZE Logisztikai Szakterület Szállítási Csoportjának „Járművek üzemeltetése és alkalmazása a Magyar Postán” címmel megrendezett szakmai napja  2009. szeptember 29-én.

Értekezlet02Az ország minden tájáról és több társszervezettől érkeztek vendégek a Debrecenben lebonyolított eseményre, ami stílszerűen a Kelet-magyarországi Szállítási Üzemben került megrendezésre.

A megbeszélés célja az volt, hogy több szemszögből mutassák meg a járművek alkalmazásának sajátosságait, jellegzetességeit, problémáit, mellyel átfogóbb képet kaphatunk eszközeink működtetéséről.

Értekezlet03A tanácskozást Konrád Tibor a PSZE Szállítási Csoportjának elnöke nyitotta meg, ami egy kellemes meglepetéssel kezdődött. A PSZE főtitkára, Molnár Sándor ünnepélyesen átnyújtotta a Kelet-magyarországi Szállítási Üzem vezetőjének, Konrád Tibornak, azt a szalagot, amit a Debreceni Postai Gépjármű Szállítási Üzem avatásakor vágtak le az ünnepi szalagból. A debreceni telephely 1988. január 15-én került átadásra és az akkori viszonyok között igen modern, műszakilag magas színvonalon berendezett műszaki állomás volt, és igen nagy sikernek számított létrehozása, nem csak postai szervezeten belül, de a járműfenntartás területén tevékenykedő szakmai társaságok körében is. A szalag így tehát igen becses ereklye az utód szervezet számára, melyet az üzemvezető nagy örömmel vett át.

Elsőként a három tagszervezet, a Közép-, Kelet- és Nyugat-magyarországi tagcsoport vezetői tartottak rövid ismertetőt csoportjaikról. A Közép-magyarországi tagcsoport részéről Kozma Ferenc csoportvezető tartott igen látványos és érdekes prezentációt szervezetükről. Ezután Balogh Géza osztályvezető számolt be a keleti terület, majd Tihanyi Zoltánné üzemvezető a nyugati terület aktuális híreiről.

Az előadások sorát Pintér István szállítási igazgató kezdte, aki beszámolt a járműállomány jelenlegi helyzetéről, járműbeszerzési stratégiánkról, terveinkről. Igen érdekes volt a „zöld járművekkel” kapcsolatos előadás, melynek során képet kaphattunk a környezetkímélő járművek alkalmazási lehetőségeiről. Szó esett a tehergépjárművekkel végzett árufuvarozási tevékenységről is, a PS tevékenység ellátásáról, a megújult raktárbázisról és a javuló kártérítési helyzetről. Képet kaptunk e mellett egyéb, csomagszállítást segítő eszközeinkkel kapcsolatos fejlesztési tervekről is, például a PDA és csomagautomata beszerzési terveiről és alkalmazási lehetőségeiről.

Ezt követően Marosdi Attila, járműüzemeltetési osztályvezető adott tájékoztatást a járműfenntartással kapcsolatos ismeretekről. Betekintést kaptunk a javító hálózatunk rendszerébe, és átfogó aktuális információk hangzottak el javítási költségeinkről, néhány speciális műszaki problémáról és azok megoldási lehetőségeiről.

A következő előadó Konrád Tibor, a Kelet-magyarországi Szállítási Üzem vezetője volt, aki egy érdekes tesztről adott ismertetést. Jelenleg egy külső szakértő vizsgálja a posta szállítási hálózatát, melyben modellezésre kerül a rendszer és optimalizációs kísérletek is lefolytatásra kerülnek. Ennek során néhány elméleti megállapítás gyakorlati tesztelését hajtotta végre az Üzem, a járművek raktérfogatának kihasználására vonatkozóan folytatott eredményes vizsgálatot.

Az előadások sorát a járműfenntartási tevékenységünkben résztvevő legnagyobb partnerünk, a Postaautó Duna Zrt. vezérigazgatója, Vajta Zoltán folytatta. Beszámolt a közelmúltban lefolytatott egyesülésről, melynek során a Postaautó Tisza Zrt. beolvadt a Postaautó Duna Zrt. szervezetében, majd bemutatta az új társaságot, eredményeit, a működés és gazdálkodás főbb jellemzőit. Érdekes gondolatokat hallhattunk arról, hogy a javító társaság szemszögéből milyen szerepet tölt be a Posta, hogyan illeszkedik a postai járművek javítása a tevékenységeik közé, és milyen hatással van a működésére, hatékonyságára, gazdálkodására.

A délutáni programok sorában elsőként a Postaautó Debreceni Kirendeltségének műhelyét tekintették meg a résztvevők. Ezt követően Debrecen központjába utaztak a rendezvényre érkezett munkatársak, ahol először az igazgatóság épületében található Delizsánsz Kiállítótermet láthatták a megjelentek. Ezután a résztvevők átsétáltak a tér szemközti oldalán lévő Déri Múzeumba, ahol a világhírű Munkácsy trilógiát tekinthették meg. Debrecenben a Déri Múzeum őrzi az ún. Krisztus-trilógiát (Ecce Homo, Krisztus Pilátus előtt, Golgota), mely most ismét együtt látható. A képek Bibliai tartalma, mondanivalója, a vászonról elénk táruló események, a zseniális ábrázolás és monumentális megjelenítés lenyűgöző élményt jelentett valamennyiünk számára.

A rendezvényen a résztvevők széles körű szakmai ismereteket kaphattak a meghirdetett témakörben, melyen túlmenően egyedülálló kulturális élménnyel is gazdagodtak. Az esemény jól szolgálta a szakmai együttgondolkodást, elmélyítette a munkatársi kapcsolatokat, és kitekintést engedett a helyi nevezettességek megismerésére, melynek ismeretében kijelenthetjük, hogy igen hasznos és gazdag élményekkel térhettek haza munkatársaink.