Öt éves az OLK. Budaörs, 2009. április 23.

Öt éve, 2004. március 1-jén kezdte meg éles üzemű működését az Országos Logisztikai Központ Budaörsön. Az évfordulóra emlékezve 2009. április 23-án konferenciát rendezett a Postások Szakmai Egyesülete és a Logisztikai Rendszerek Üzletága. A konferenciának természetesen az ötödik születésnapját ünneplő budaörsi OLK adott helyszínt.

A konferenciát dr. Horváth Sándor, a PSZE elnöke nyitotta meg, majd Fazekes Attila, az OLK vezetője mutatta be a feldolgozóközpont elmúlt öt évének történéseit, eredményeit.

Fazekas Attila emlékeztetett rá: Magyarországon több mint 30 éve, 1978-ban kezdődött a levélküldemények gépi feldolgozása. Az OLK üzembe helyezése óriási minőségi változást jelentett. Szükség volt a beruházásra a Magyar Posta piaci pozícióinak erősítése, a minőség javítása, az európai uniós normáknak való megfelelés érdekében.

Miért éppen Budapest közelében épült az OLK? Mert a magyar postai küldeményforgalom 70 százaléka Budapesten koncentrálódik. Így a központosítás és az automatizálás gazdaságos. A korábbi feldolgozó rendszer a fővárosban is és vidéken is szétszórt, szétaprózott volt. A Magyar Posta pályázatát a Siemens nyerte.

A beruházás főbb mérföldkövei:

  • november 7. – alapkőletétel
  • november – az épület kész, tesztüzem indult
  • március 1. – éles üzem indítása
  • 2005-2006 – technológiai fejlesztések
  • 2007 – gépi kapacitások bővítése, feldolgozásmélység növelése
  • 2008 – a posta feldolgozóüzemek (PFÜ-k) integrálása

Jelenleg Budapestre és 92 nagyváros részére kézbesítőjárásonként összeállított postaanyagot adnak át. Ez több mint 4400 irányra történő küldeményfeldolgozást jelent. Kisalakú küldemények tekintetében a gépsorok kihasználtsága 80 % feletti (Európai átlag 40-50 %). A Magyar Posta ma a gépi feldolgozás tekintetében Európa élvonalába tartozik.

A 2004. márciusi indulás nem volt zökkenőmentes. A postások óriási erőfeszítésére, kölcsönzött munkaerő bevonására és a szervezettség erőteljes javítására volt szükség ahhoz, hogy a helyzeten úrrá tudjanak lenni.

Már 2004-ben bevezették a minőségirányítási rendszert, 2005-ben ISO minősítést kapott az OLK. 2007-ben környezetközpontú irányítási rendszer eredményei alapján az ISO 14001 tanúsítványt is sikerült elnyernie a feldolgozóközpontnak. A rend és tisztaság, a környezettudatosság európai viszonylatban is példamutató.

A tévirányítások aránya jelenleg 0,15 % (az európai átlag 0,2-0,3 %).

Jelentősen megnőtt az OLK-ban feladott tömeges küldemények volumene. A feldolgozás csúcshónapja január, 46-47 millió helyben felvett és 80 millió feldolgozott levélküldeménnyel. A napi 2,5 millióra tervezett darabszámmal szemben olykor napi 5 millió küldeményt kell feldolgozniuk. Ez azt is jelenti, hogy az OLK túlterhelt, kapacitásbővítésre van szükség.

Az OLK-ban 1384 az engedélyezett dolgozói létszám. 90 fő külső létszám segíti a munkát, főként a videókódolásban. Sok dolgozót busszal szállítanak a lakóhelye és az OLK közötti távon. Például sokan járnak be Cegléd, Hatvan körzetéből. 11 útvonalon történik a dolgozók napi szállítása.

Napjainkra stabil munkatársi közösség alakult ki, az országos irányítási versenyeket rendszeresen megnyerik, tartalmas közösségi életet is élnek. Sok hazai és külföldi érdeklődőt, látogatót fogadnak. Az OLK a Siemens kelet-európai referenciaüzeme.

A konferencia második részében Minárik Imre, a székesfehérvári PFÜ vezetője, valamint Pakó Mihályné, Budapest 62. posta vezetője tartott érdekes előadást arról, hogyan élték meg az országban a posták és a vidéki feldolgozóüzemek dolgozói az öt évvel ezelőtti éles indítás utáni nehéz időszakot, majd a konszolidációt, és milyen hatással volt (van) a feldolgozóüzemek, posták, postások munkájára az OLK tevékenysége.