Kelet-magyarországi postás nyugdíjas klubok szakmatörténeti napja. Szentes, 2016. április 20.

Kelet-magyarországi postás nyugdíjasklubok és egyesületek tagjai számára szervezett egész napos szakmatörténeti programot Szentesen a PSZE Szegedi Szervezete és a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány. A rendezvényt a PSZE Elnöksége is támogatta.

A szakmatörténeti napon több mint száz nyugdíjas vett részt Miskolcról, Szegedről, Békéscsabáról, Szentesről, Szolnokról, Kecskemétről, Kiskunfélegyházáról, Mindszentről, Tiszafüredről, Túrkevéről.

Egyesületünk több vezetője és elnökségi tagja is jelen volt a programon, köztük dr. Oláh László örökös tiszteletbeli elnök, Molnár Sándor főtitkár, Lukács Angéla ügyvezető igazgató, Biczó István és Varga Bótos Anna. Ugyancsak ott volt Oláh Tünde, a Magyar Posta gazdasági vezérigazgató-helyettesi területének postai alapítványokkal foglalkozó munkatársa is.

A szakmatörténeti program keretében a résztvevők csoportokra osztva megtekintették a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány szentesi állandó kiállítását és a szintén Szentesen található vasúttörténeti gyűjteményt, ami a szegedi székhelyű Vasúttörténeti Alapítvány szentesi kiállítóhelye.

A vasúttörténeti kiállítást Valkai Csaba kurátor mutatta be a résztvevőknek, két nagy csoportban, délelőtt és délután. A Szentes 1. sz. posta első emeletén lévő postatörténeti kiállítás látnivalói között pedig Verók István, Nagy Istvánné, Molnár Gabriella, Pető Józsefné, Orova Istvánné, Hrabovszky Mátyásné és Labáth László kalauzolta a vendégeket, akik kisebb csoportokban tekintették meg a hat szobában és az összekötő folyosón elhelyezett sokféle postatörténeti dokumentumot, tárgyat, eszközt, emléket. (A postatörténeti kiállításról bővebben…)

Ebéd előtt a résztvevők három kiselőadást hallgattak meg. Illin József, a PSZE Szegedi Szervezetének elnöke a Postások Szakmai Egyesületét ajánlotta a résztvevők figyelmébe, kiemelve, hogy nyugdíjasok egyéni tagként csatlakozhatnak az egyesülethez. Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány elnöke a postás hagyományok ápolásának fontosságáról és megvalósulásáról beszélt, kiemelve a DAPTA által e téren végzett sokszínű munkát. Kiemelte, hogy az alapítvány nemcsak a szentesi állandó kiállítást működteti és gyarapítja, hanem az elmúlt 5 évben 30 dél-alföldi városba és faluba vitte el postatörténeti vándorkiállítását, segíteve a helyi posták jubileumi ünnepségének megrendezését. A múlt megőrzését szolgálja az alapítvány Múltidéző című postatörténeti könyvsorozata is. Megemlítette, hogy 2017-ben lesz a Magyar Királyi Posta megalakulásának 150. évfordulója, aminek méltó megünneplésében az alapítvány is részt szeretne venni. Lovászi József a Postások Szakmai Egyesülete és a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kommunikációjáról adott rövid tájékoztatást, kiemelve a www.psze.info weboldal és a www.postatortenet.hu (illetve dapta.hu) honlap gazdag információanyagát. Felkért hozzászólóként a PSZE örökös tiszteletbeli elnöke, dr. Oláh László szólt a Postások Szakmai Egyesületének több mint két évtizedéről, különös tekintettel a postás szakma szeretetének, megbecsülésének, a “szakmaiság” erősítésének a szerepéről, méltatva  a nyugdíjasok szerepét abban, hogy segítsenek átadni a fiatalabb korosztályoknak a szakma szeretetét, megbecsülését.

Az előadásokat közös ebéd követte. Kiegészítő programként Tóth László a reggeli és a délutáni órákban városnéző séta keretében mutatta be a szolnoki és a miskolci csoportnak Szentes történetét és belvárosának látnivalóit.

A rendezvényt  – a résztvevők hozzájárulását kiegészítve – a PSZE anyagilag is támogatta.

A Szentesre érkezett nyugdíjasklub-tagok számára nemcsak kirándulási lehetőséget, hanem a postatörténettel és a PSZE munkájával való ismerkedést és közösségi élményt is jelentett a nyugdíjas postásklubok kelet-magyarországi találkozója.

Bővebb tudósítás, még több kép a postatortenet.hu weboldalon…

Sajtó

PostasMagazin_2016_junius.pdf - Adobe Reader