Szakmai nap és könyvbemutató. Szentes, 2015. március 20.

A PSZE Szegedi Területi Csoportja és a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány közös rendezvényt tartott 2015. március 20-án Szentesen. Postaszakmai előadás és postatörténeti könyv-bemutató szerepelt a programban.

A közel hatvan résztvevőt – köztük Dr. Oláh Lászlót, a PSZE örökös tiszteletbeli elnökét, Molnár Sándor főtitkárt, Kisfaludi Júliát, a Postamúzeum igazgatóját, Csarejs Jánost, a Magyar Posta Zrt. pénzforgalmi technológiai és fejlesztési osztályvezetőjét és Gyimesiné dr. Etsedy Saroltát, volt szegedi postaigazgatót – Illin József, a PSZE területi csoport elnöke köszöntötte.

A rendezvényen Budapestről a PSZE szenior tagozatának, valamint Szegedről a Szegedi Postások Nyugdíjas Egyesülete több tagja is. Az érdeklődőknek  Verók István, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kiállításvezetője mutatta be a szentesi postatörténeti állandó kiállítás látnivalóit.

A rendezvény postaszakmai részében Csarejs János tartott előadást az ország több helyén – postákon, forgalmas bevásárlóközpontokban – a közelmúltban telepített csekkautomaták működésének eddigi tapasztalatairól.

A rendezvény postatörténeti részében Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány elnöke vetített képes előadásban elevenítette fel a rendezvénynek helyet adó Szentes 1. posta jelenlegi épülete 25 évvel ezelőtti átadásának történetét.

Borito-Multidezo-3_veglegesEzt követően Kisfaludi Júlia, postamúzeum-igazgató, mint lektor mutatta be a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kiadásában frissen megjelent, Múltidéző 3. című, helyi postatörténeti tanulmányokat és visszaemlékezéseket tartalmazó, 400 oldalas kötetet, amely 27 szerző 24 írását adta közre. Kisfaludi Júlia értékesnek minősítette a szerzők munkáját és a kötetet, amely települési, illetve regionális adatokkal gazdagítja a magyar postatörténet-írást. Arra bíztatta a jelenlévőket, folytassák a munkát, hiszen Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyének még sok olyan települése van, amelynek postatörténetét érdemes kutatni és az olvasóközönséggel megosztani.

Lovászi József,  a kötet szerkesztője megköszönte a könyv létrehozásában közreműködő szerzők, lektorok, támogatók és a nyomda munkáját. Az alapítvány Múltidéző című sorozatának ez már a harmadik kötete. A három kötet együtt közel 1000 oldalon állít emléket a dél-alföldi posták történetének és az itt élt (élő) postások munkájának.

Az alapítvány elnöke és aktivistái ezt követően kiosztották a Múltidéző 3. című könyv példányait annak a 11 területi segítőnek, aki a három megye különböző településein továbbadja mindazoknak, akik a könyv megjelenését támogatták és a benne foglalt tanulmányok, cikkek, visszaemlékezések iránt érdeklődnek.

Illin József ezután tájékoztaztót adott a PSZE területi csoport elmúlt évi rendezvényeiről, és szólt a 2015. évi tervekről.

Dr. Oláh László, a PSZE örökös tiszteletbeli elnöke köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Gratulált a szegedi területi PSZE csoport és a postatörténeti alapítvány sok éve tartó együttműködéséhez, a színvonalas, tartalmas munkához, és további sikereket kívánt mindkét szervezet tevékenységéhez.

[print_gllr id=1394]