Szenirorok látogatása a budai vár Szent István termében, 2021. október 21.

2021. október 21- én a PSZE Szenior tagozatának 25 tagja tett látogatást a budai várban újjáépített Szent István teremben.

Kialakitásáról 1897- ben döntött Őfelsége a király, az akkori miniszterelnök Bánffy Dezső előterjesztésére, a budai várlak ujonnan épülő szárnyában. A díszes szoba megtervezésére Hauszmann Alajos építész kapott megbízást.

A kor legkiválóbb művészei és iparosai készítették a berendezést. A majolika-lemezek, a nagy impozáns kandalló Zsolnay Vilmos pécsi gyárában készült.

A berendezés olyannyira megnyerte Ferenc József tetszését, hogy elrendelte bemutatását az 1900-ban megrendezett párizsi világkiállitáson.

A nagyközönség 1902-ben láthatta a díszes szobát, ami fogadó- és bálteremként funkcionált.

A Palota épülete a második  világháború alatt, a bombázások és a hetekig tartó tűzvész miatt jelentős károkat szenvedett, berendezése megsemmisült.

A termet a későbbi időszakban tárolóhelyként használták.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében az elmúlt években korhű módon született újjá a Szent István terem.

A mai mesterek keze nyomán, a fennmaradt tervek, vázlatok, fényképek ssgitségével a régi berendezést újjávarázsolták.

Megújult az épületrész, a teremhez kapcsolódó kiállítóhelyeken látható a korona másolata, a zágrábi katedrálisból a Szent István herma, és Szent Istvánnak a fiához szóló intelmei. A különleges  egyedi mód, anyag és munka tekintetében olyan művet alkotnak, amire mindannyian büszkék lehetünk.

A nagy érdeklődésre való tekintettel november 19-én ismételt látogatást szervezünk.

Morvay Márta
Szenior Tagozat elnöke