Távközléstörténeti emlékkonferencia, Szeged, 2017. január 21.

2017. január 21-én Szegeden távközléstörténeti konferenciát rendezett a PSZE Szegedi Területi Szervezete, közösen a HTE, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara és a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány (DAPTA) vezetőségével.

A Szent-Györgyi Albert Agóra informatóriumnak nevezett előadótermében közel hetvenen – postás és távközlési szakemberek – emlékeztek meg arról, hogy negyven éve, 1977. január 21-én helyezték üzembe Szegeden az első vidéki crossbar telefonközpontot, ami jelentős lépés volt az országos crossbar-hálózat kiépítésében és természetesen Szeged és környéke telefonellátásának fejlesztésében.

A hallgatóságot Kerekes László (HTE) és Illin József (PSZE) területi elnök köszöntötte.

A távközlés negyven évvel ezelőtti műszaki és szolgáltatási helyzetére, a svéd Ericsson cégtől vásárolt licenc alapján a magyar Beloiannisz Híradástechnikai Gyárban (BHG) készült crossbar automata központ telepítésére Torvai László budapesti előadó és számos szegedi szakember emlékezett, többek között Rácz József, Vojnár László, dr. Szecsődi Ferencné.  Az új központ építésének folyamatát Török József korabeli fotóinak vetítésével idézték fel.

Az összes résztvevő névre szóló emléklapot kapott, ami az új szegedi telefonközpont üzembehelyezésének 40. évfordulója mellett egy másik évfordulóra is felhívta a figyelmet: 1885-ben pontosan ugyanezen a napon, vagyis január 21-én adták át Szeged város legelső telefonhálózatát. Az emléklapot a négy rendező szervezet vezetői írták alá.

A konferencia résztvevői befejezésül megtekintették az Agóra rendezvényközpontban látható számítógép-történeti állandó kiállítást, melynek érdekességeit dr. Bohus Mihály mutatta be, a lyukkártyás adatfeldolgozó gépektől kezdve a modern számítógépekig.