Területi szakmai nap Szentesen, 2004. november 10.

2004. november 10-én Szentesen egyesületi szakmai napot szervezett a PSZE szegedi területi csoportja. A csoport tagjain kívül meghívást kaptak a PSZE budapesti Senior Klubjának tagjai is. A résztvevők két téma megtárgyalását tűzték napirendre.

Dr. Oláh László PSZE-elnök a Bukarestben rendezett nemzetközi postakongresszusról tartott igen értékes és élvezetes előadást, amelyen képet kaptak a résztvevők Európa és a földkerekség postáinak működéséről, és olyan útmutatást is hallhattak, amellyel érdemes számolni a közeljövőben.

Második témaként a postai szolgáltatások minőségének helyzetét elemezte Benyhe Sándor, a Nemzeti Hírközlési Hatóság postai szaktekintélye. A saját belső mérések önmagukban nem elégségesek a posta munkájának megítélésére, ezért az NHH – mint piacfelügyeletet ellátó szerv – saját méréseit felhasználva állapítja meg a szolgáltatás színvonalát. Az elhangzott előadásból egyértelműen kirajzolódott, hogy az előrelépések ellenére 2004-et nem lehet a Magyar Posta sikeréveként elkönyvelni.

A szakmai nap záró akkordjaként a jelenlévők megtekintették a kibővült postatörténeti emlékkiállítást. Ez alkalommal adták át a kiállítás új bemutatótermét. Így jelenleg a következő kiállítások tekinthetők meg Szentesen: az 1-es sz. emlékszobában az 1900-as évek első feléből származó postaberendezés képekkel, szabályzatokkal, tárgyi emlékekkel, működő LB-központtal és telefonkészülékekkel stb., a 2-es teremben az 1867-1950 közötti időszak emlékei. Ennek a kiállításrésznek az értékét növeli az a bankjegykiállítás, amely a Kossuth-bankjegytől a forint megjelenéséig valamennyi magyar bankjegyet bemutatja. A 3-as sz. teremben az 1950-1990 közötti negyven év tárgyi emlékei fogadják a látogatót (működő TGX-gépek, munkaverseny-elismerések, oktatási emlékek stb.). A 4. sz. teremben képeslapkiállítás kapott helyet, többek között az 1900-as évek elején megjelent képeslapok, valamint a földrajzi területeket (megyéket, városokat, falvakat) bemutatató képeslapok az elmúlt évtizedekből.