Válságkörnyezetben. Budapest, 2009. november 19.

A Postások Szakmai Egyesülete a Magyar Posta Zrt. Lakossági Ügyfelek Üzletágával közösen 2009. november 19-én szakmai napot rendezett Budapesten „A lakossági banki, befektetési és biztosítási piac válságkörnyezetben: a Posta és a stratégiai partnerek válaszlépései” címmel.

DSCF0077Dr. Oláh László, a PSZE örökös tiszteletbeli elnöke köszöntője után Szarka Imreportfoliómenedzsment igazgató, a rendezvény szakmai koordinátora megnyitójában hangsúlyozta: mindhárom előadás a válsággal és a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozik.Reményét fejezte ki, hogy ez a szakmai nap is – hasonlóan a korábbiakhoz – érdemi és hasznos lesz.

Az első előadást Sagyibó Dávid az Erste Bank Hungary Nyrt. Igazgatója tartotta „Pénzügyi válság és a lakossági banki piac. Az Erste Bank és a Posta együttműködésének utóbbi egy DSCF0093éve” címmel. Elmondta, hogy a válság előtt stabil növekedés volt tapasztalható a bankszektorban. Hazánkban jelentős arányú volt – és ma is az – a devizahitel, amely meghaladja az 50%-ot. A lakossági hitelezés felülmúlta a vállalatit. A válság hatására a bankok jelentősen megnövelték céltartalékaikat, amely ma megközelíti a 100 milliárd forintot. Jelenleg a kamatok tovább nem emelkednek, sőt elindult a csökkenés. Az előadó hat ország (Ausztria, Szerbia, Csehország, Románia, Ukrajna és Magyarország) adatait hasonlította össze, amiből sok érdekes információhoz jutott a hallgatóság. Elmondta, hogy a bankok versenyeznek az ügyfelekért. A „nulla” forintos számlavezetési díjjal és egyéb kedvezményekkel igyekeznek piaci pozíciójukat megtartani és erősíteni. A jövő egyenlőre bizonytalan, nagymértékben függ a gazdasági növekedéstől.

DSCF0089A második előadó Pandurics Anett, a Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója volt. Eladását ő is a gazdasági világválságtól indította, majd ennek magyarországi begyűrűzéséről szólt. Az alapkamat felfelé, az infláció lefelé mozdult el. A biztosítóknál likviditási gondok nem voltak, de beruházásaikat leállították, és a személyi jellegű költségeket is csökkentették. Most a 35-36 biztosító közül a Posta Biztosító az előkelő 9. helyet foglalja el. Napjaink legnagyobb feladata a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási akció eredményessé tétele. Az értékesítés jó ütemben halad, elérhetőnek tűnik a 40 ezre terv teljesítése.

A nap befejező előadását Kisházi Péter, az Erste Befektetési Zrt. igazgatója tartotta. Ő a befektetésekről és a kockázatokról beszélt. Elmondta: az Erste sikeren vette az akadályt. 2009-ben nem csökkent a részvényjegyzés. Egyértelmű azonban, hogy az ügyfelek igénye a tőke- és hozamvédett befektetésekre irányul. Szó volt az értékpapír forgalmazásról és a nyugdíj-előtakarékosságról is.

Tóth László