Zöld Nap. Budapest, 2008. október 1.

Zöld napot rendezett a Postások Szakmai Egyesülete 2008. Október 1-jén budapesten a Logisztikai Rendszerek Üzletággal közösen.

A rendezvény aktualitását az adta, hogy az energiaárak robbanásszerű emelkedése és a károsanyag-kibocsátások növekedése miatti levegőszennyezés egyre sürgetőbbé teszi energiatakarékos és környezetkímélő gépjárművek használatát.

Európában, 2009-ben új emissziós követelmények lépnek hatályba, és egyre több gépjárműgyártó kísérletezik energiatakarékos és környezetkímélő megoldások fejlesztésével.

A globális klímaváltozás következményeinek fontosságát felismerve a nemzetközi postai szervezetek is környezetvédelmi kezdeményezéseket indítottak, ezek fontosságát az Egyetemes Postaegyesület (UPU) kongresszusán határozatban is megerősítették. A célok között szerepel a postai tevékenységekből, így a szállításból eredő CO2 kibocsátás mértékének a csökkentése.

A Magyar Posta Zrt. már az elmúlt évtizedekben is jelentős szakmai szerepet vállalt a hazai motorizáció fejlődésében.

A Zöld Nap rendezvényével a PSZE lehetőséget kívánt biztosítani arra, hogy a postai szakemberek megismerhessék azokat a megoldásokat, amelyekkel a nagy gépkocsigyártók igyekeznek felvenni – egymással is – a versenyt, hogy megfelelhessenek az energia- és környezetkímélő feladat kihívásainak.

A rendezvény résztvevőit Dr. Horváth Sándor, a PSZE elnöke és Pintér István szállítási igazgató köszöntötte, majd „Alternatív járműhajtási lehetőségek és a környezetvédelem” címmel Dr. Stukovszky Zsolt igazgató és Dr. Palkovics László kutatási és fejlesztési igazgató (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) tartott bevezető előadást.

Ezt követően került sorra a meghívott nagy autógyártó cégek (Volkswagen, Mercedes- Benz, Iveco) magyarországi márkaképviseleteinek előadásaira.

Az előadók tájékoztatták a jelenlévőket a gyártmányaikkal kapcsolatos aktuális környezetvédelmi fejlesztésekről, a környezetbarát technológiák alkalmazásáról, az autók gyártásával és üzemeltetésével kapcsolatos új európai normáknak való megfelelés különféle megoldásairól.

A Volkswagen-t képviselő Porsche Hungária Kereskedelmi Kft. részéről megjelent Érsek-Csanádi László értékesítési igazgató, Markos László vevőszolgálati igazgató és Schmidt László vevőszolgálati munkatárs.

Az előadó Papp László oktatási központ vezető volt.

A Mercedes-Benz–et képviselő Mercedes-Benz Hungária Kft. részéről megjelent és előadást tartott Császár János vevőszolgálati vezető és Zsikla József termékfelelős.

A Fiat és Iveco gyártmányokat képviselő Fiat Autó Magyarország Kft. Iveco Divízió részéről Gyöngyössy István magyarországi igazgató és Tóth Csaba vevőszolgálati képviselő jelent meg, és tartott előadást.

A Fővárosi Gázművek Zrt. képviseletében megjelent Szederkényi József, központi szállítási osztályvezető pedig előadást tartott az általuk használt, földgázzal működő autókról.

A gépjármű márkaképviseletek az előadásokon túl írásos temékismertetőkkel és alkalmi gépkocsi-kiállítással is elősegítették az érdeklődő postai szakemberek tájékozódását.

Feltűnést keltett egy Ducati gyártmányú elektromos „miniautó”, amelyet egy nemzetközi postai együttműködés során alakítottak ki. A bemutatott járművet a kézbesítésben kísérleti alkalmazásba veszi a Magyar Posta.