30 éves a Postások Szakmai Egyesülete – ünnepi rendezvény

Budapest, 2022. november 4. – Ünnepi rendezvényt tartott a Postások Szakmai Egyesülete ezen a napon abból az alkalomból, hogy 30 éve, 1992-ben alakult meg a szervezet.

Dr. Horváth Sándor, a PSZE elnöke köszöntötte az ország minden részéből érkezett egyesületi tagokat és vezetőket.

A nap első részében három előadás hangzott el.

Balla Zoltán kommunikációs szakértő (MNB Pénzügyi Ismeretterjesztési Központ) a digitális biztonságról, ezen belül az adathalász csalásokról, a káresemények megelőzéséről tartott ismeretterjesztő-tanácsadó célzatú előadást.

Mattyasovszky-Philipp Dóra (SZTAKI) a  Mesterséges Intelligencia Nemzeti Labor kutatási eredményeibe és a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásába, hasznosságába avatta be a jelenlévőket. A témaválasztást indokolta az is, hogy 2018-ban a PSZE is csatlakozott a kormány által meghirdetett Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz.

A rendezvény első részét Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsának tagja zárta. Beszélt az idősügy értelmezéséről és 2022. évi kormányzati átalakításokat követő  szervezeti helyzetéről, majd a jelenlegi és leendő nyugdjasokat értintő aktuális kérdésekről.

Szünet után, a rendezvény második felében a PSZE alapítása és elmúlt 30 éve állt a középpontban.

Elsőként dr. Oláh László, az egyesület alapítója és első elnöke, jelenlegi örökös tiszteletbeli elnök idézte fel a PSZE 1992-ben történt megalakítását, és foglalta össze az elmúlt 30 évben végzett munkát.

Ezt követően Oláh Tünde, a Postakürt Alaptvány ügyvezetője köszöntötte az alapításának évfordulóját ünneplő PSZE jelenlévő tagjait, majd az általa vezetett alapítvány és a Postások Szakmai Egyesülete kapcsolatát, együttműködését értékelte.

Őt követve Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumának elnöke vetítettképes prezentációval mutatta be, milyen széles körű kapcsolat és  együttműködés bontakozott ki az elmúlt három évtizedben – közös rendezvények formájában – a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány és a PSZE Dél-magyarországi Szervezte, valamint Országos Elnöksége között, ami újabban a baranyai, vajdasági és eszéki postás nyugdíjasok kétévenkénti találkozóival is bővült.

Ezt követően dr. Horváth Sándor elnök lépett a mikrofonhoz. Kivetítette a PSZE 1992-ben tartott alakuló ülésének jegyzőkönyvét, a benne megfoglalmazott célkitűzésekkel. Megállapította, hogy azok többsége ma is vállalható. Az elmúlt harminc évben ennek szellemében működött az egyesület, a mindenkori “környezeti” feltételek változásainak megfelelően. Szólt arról is, hogy az ország uniós csatlakozása után a Magyar Posta versenyhelyzetbe került, amiben az üzleti információk jogos védelme előbb megnehezítette, majd lehetetlenné tette a Posta című szakmai folyóirat kiadásának folytatását. A jövőt illetően a 30 éve lefektetett alapcélok megvalósítását, valamint a fiatalítást tartotta a legfontosabb teendőnek.

Ezután Lukács Angéla, a PSZE ügyvezető igazgatója az egyesületi évforduló jegyében október 15-én meghirdetett PSZE30 Tudáspróba című online kvízjáték eredményeit ismertette. A kvízjáték iránt nagy érdeklődés mutatkozott a PSZE-tagok és egyesületen kívüli postás dolgozók körében. 764-en tekintették meg a 13+1 kérdést tartalmazó online kérdéssort, és közel 160 megfejtés érkezett, köztük 33 bizonyult telitalálatosnak. A nyereménysorsolásba az érvényes PSZE-tagsággal rendelkező, telitalálatos megfejtést beküldők kerültek be. A nyertesek: Fabinyi Gabriella, Betegh Miklós, Juhászné Pálnok Lenke, Káplárné Karádi Gyöngyi, Gönczi Ágnes. Nyereményük egy-egy 10.000 Ft-os könyvutalvány, amit Lukács Angéla adott át az ünnepi rendezvényen személyesen jelen lévő három megfejtőnek, kettőnek pedig a következő napokban jut el a nyeremény.

Befejezésül dr. Horváth Sándor elnök megköszönte a PSZE tagszervezeteknek és az évfordulós rendezvény szervezőinek a munkáját, és újabb sikeres 30 évet kívánt a közösségnek. Mint mondta: születésnapot tortával illik ünnepelni, mire zsúrkocsin begördült a terembe egy hatalmas torta, amit – az ünnepi ebédet követően – jóízűen és jó hangulatban fogyasztottak el a rendezvényen részt vevő PSZE-tagok, akik az elnökség meghívásának eleget téve részt vettek az ünnepi rendezvényen.