Dél-kelet Magyarország logisztikai telephelyeinek látogatása, Békéscsaba, Szeged, Kecskemét, 2018. március 9.

A PSZE Logisztikai területi szervezetének szervezésében a munkatársak folytatták a februárban északon megkezdett túrát, és ezúttal a keleti régió déli irányába vették útjukat. A körút során három logisztikai telephelyet sikerült megtekinteni, ezek közül két telephelyen történt költözés, hiszen Békéscsaba Logisztikai Pont (LP) 2017 szeptemberében, Kecskemét Logisztikai Üzem (LÜ) pedig novemberben foglalta el új területét. A 2 telephely mellett, a napfény városába, Szegedre is ellátogattunk, ahol szintén a Logisztikai Üzem telephelyét járták be a résztvevők.

Elsőként a Viharsarok fővárosába, Békéscsabára látogattunk, ahol a Szolnoki LÜ vezetője, Szalontai Csaba várt bennünket, hiszen az LP a Szolnoki LÜ szárnyai alatt működik. Előadásában bemutatta a múltat, ami esetenként érdekes és meghökkentő tényekre világított rá. Mai szemmel már szinte hihetetlen, hogy milyen körülmények között működött az LP a vasútállomás mellett, majd később a garázs területén. A jelenlegi adottságok feledtetik az egykori megpróbáltatásokat, az új telephelyen kedvező viszonyok várják a dolgozókat, a járatok jellemzően fedett területen kezelnek, a küldemények feldolgozására elegendő hely áll rendelkezésre, megfelelően fűtött és megvilágított területeken zajlik a munka. A járművek üzemeltetését ellátó garázs is itt került elhelyezésre, így a járatok előállása egyszerűen megvalósítható. Mindezek mellett elmondható, hogy valamennyi egyéb tevékenységhez is rendelkezésre állnak újonnan kialakított helyiségek és irodák.

Második állomásunkon Szegeden, Kasziba Zsolt az LÜ vezetője fogadott bennünket. Előadásában elmondta, hogy a logisztikai terület e telephelyének adottságai kedvezőnek mondható, hiszen együtt található meg a feldolgozási és szállítási tevékenység, vagyis itt működik a korábbi PFÜ és garázs is, továbbá a járművek javítását ellátó Postaautó Duna Zrt. műhelye. Az LÜ méretével sincs különösebb probléma, de az egyes funkciók megfelelő ellátásához, a várható forgalomhoz és a tervezett tevékenységekhez adott esetben szükséges lenne némi bővítés, átalakítás, mivel a meglévő helyiségek nem minden esetben illeszkednek optimálisan a technológiai folyamatokhoz.

Ezt követően a „hírös várost” vettük célba, vagyis Kecskemét LÜ-t kerestük fel. Az új telephelyen Kanyóné Peti Anna várt bennünket és büszkén mutatta meg az új telephelyet. Itt is óriási változást hozott a költözés, hiszen az idő eljárt a régi felett ezért több problémával kellett szembenézniük a korábbi, vasútállomás melletti területen. A jelenlegi ingatlan az ipartelepen helyezkedik el, ami szinte minden igényt kielégít.
Az újszerű épületben megfelelően tágas területek állnak rendelkezésre a feldolgozáshoz, kiosztáshoz, leszámoláshoz, a járatok indításához és fogadásához, de itt került kialakításra a korábbi garázs is, a járművek tárolásához is elegendő a hely. A járatok többsége fedett helyen kezelhet, ami nagymértékben növeli a munkatársak komfortérzetét és persze a küldemények biztonságát is. A telephely egyik kiemelt „látványossága” a 3 darab fedett, automata rámpakiegyenlítős dokkoló egység, melyek kamionok és nagy tehergépjárművek kezelésére alkalmas. A dokkolók rendkívüli segítséget nyújtanak a gerincjáratok kezelésénél, de az egyéb konténeres, raklapos szállítás esetén is igen kedvező körülményeket biztosítanak a rakodási feladatok végrehajtásához.

Öröm volt látni az új korszerűbb, nagyobb telephelyeket, melyek igazodnak a postai forgalom megfelelő kezeléséhez, az új elvárások teljesítéséhez. Nem elhanyagolható, hogy az Üzemekben dolgozó munkatársak is kedvezőbb körülmények között dolgozhatnak, hiszen a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben jelentős feladat a munkatársak megtartása is. Bízunk benne, hogy az új telephelyek alkalmasak lesznek a megnövekedett igények és forgalom megfelelő színvonalú kezeléséhez.

Konrád Tibor
PSZE Logisztikai Területi Szervezet