Nemzeti Történeti Emlékpark megtekintése. Ópusztaszer, 2009. június 6.

A PSZE Budapesti Szervezete tagjai kirándulást tettek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba 2009. június 6-án.

A csoport meglepetésére érkezésünkkor már vártak ránk a Keleti TIG. PSZE alapszervezet tagjai: Tóth László, Harnos Csaba és Juhászné Pálnok Lenke.

Különlegesen érdekes és értékes idegenvezetésben volt részünk. Olyan információkkal lettünk gazdagabbak, melyek újabb, és újabb aspektusból mutatták be az emlékpark nevezetességeit, történelmi múltunkat vagy magát a Feszty körképet, mely a Nemzeti Emlékpark fő attrakciójaként hatalmas érdeklődést váltott és vált ki a látogatókból.

Feszty Árpád párizsi útján találkozott Detaille és Neuville körképével, a Napóleoni csatával. Ez adott indíttatást, no meg apósa, Jókai Mór, hogy a Magyarok bejövetelét megfesse. Így 1891-ben elindult kalandos útjára a Honfoglalás története, mely 1894. tavaszára el is készült. Nehéz, viszontagságos út, és hányattatás után 1970-ben megszületett a határozat az Emlékpark építéséről, a körkép méltó helyéről. Elkezdődtek a restaurálási folyamatok, és a körképcsarnok építése is, de 1979-ben alábbhagy a lelkesedés, a munkálatok abbamaradtak. 1995-től azonban újból látható a nagyközönség számára.

T2009-06-06-Opusztaszer-Bp-ter-csoportermészetesen egyéb látnivaló is elkápráztatja a kíváncsi tekintetet: Panoptikum: (Szent István, Erzsébet királyné stb.), Promenád: 1896. (Viseletek a Millennium korában, életképek), Nomád park, Koronás jurta, Bütüház, stb.

Történelmünk, fejlődésünk, kultúránk, hagyományaink színes skálájából kaptunk ízelítőt, megspékelve felkészült kollégáink által tartalommal. Sokunk számára nem ez volt az első találkozás az Emlékparkkal, mégis számos új dologgal szembesültünk, ami eddig is ott volt, csak elkerülte a figyelmünket vagy az idő rövidsége miatt nem láttuk. Ilyen például a terepasztalon bemutatott, fény és hangjelenséggel társított 1879-es szegedi nagy árvíz.

Ha saját házunk táján kívánunk érdekességet látni, múltat idézni, lehetőség van rá a skanzenben. Két helyiségben is biztosított a posta múltjának megtekintése. S ha már ott jártunk, megkerestük a postások fáját, melyet 2002-ben a Postai Világnapon ültettek kollégáink a régi nagyjaink tiszteletére, emlékére.

Mi az, amit hazahoztunk? Amennyiben „Párizs megért egy misét”, Ópusztaszer is megér egy napot!

Ács Erika