Szakmai nap a Távközlési Világnap alkalmából – Szeged, 2021. május 15.

A PSZE Dél-alföldi Területi Szervezete – a HTE szegedi csoportjával, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvánnyal (DAPTA) és a Csongrád megyei Mérnöki Kamarával (CSMMK) összefogva – szakmai konferenciát szervezett a Távközlési Világnap alkalmából Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában május 15-én, szombaton.

A Covid járvány miatt több hónapja zárva tartó Agóra tudományos és kulturális rendezvényközpont ezen a napon nyitotta meg újra kapuit a közönség előtt. A nyitónapot a távközlés témájának szentelték. Kiállítás nyílt Telefónia 1890–1980 címmel a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és helyi távközlési szakemberek közreműködésével.

A kiállításmegnyitót követően távközlési szakmai konferenciára került sor, amelynek szervezésében és lebonyolításában egyesületünk is részt vett.

A résztvevőket Kerekes László (HTE) és Illin József, PSZE területi elnök köszönötte. Személyesen 41 fő vett részt (COVID védőoltási igazolvány birtokában), rajtuk kívül 9 érdeklődő kísérte figyelemmel az előadásokat otthonról, online.

Elhangzott előadások:

  • Változások a hírközlés szabályozásában. Előadó: Szabó Tibor HIF
  • Emlékezzünk a táviratra! Előadó: Tóth László (PSZE, DAPTA)
  • Hogyan kezelte a pandémiás időszakot a Telekom? Előadó: Szűcs Róbert TELEKOM Docsis osztály
  • Az adat értéke. Előadó: dr. Darabos Zoltán (COMPU-CONSULT Kft.)

Tóth László előadása egyszerre volt aktuális és történelmi témájú. Aktualitását az adta, hogy a Magyar Posta Zrt. 2021. április 30-án megszüntette a táviratszolgáltatást. Az előadás prezentációját – Tóth László hozzájárulásával – az alábbiakban tesszük közzé (lapozni a megjelenítő tetején balra található nyillal lehet):

Emlekezzunk_a_taviratra-2021-utolso_compressed