A küldeményfeldolgozás automatizálása. Budapest, 2007. november 22.

A PSZE a világ küldemény-feldolgozó rendszereket gyártó legjelentősebb cégeinek képviselőit hívta meg, hogy bemutassák, hol tartanak az automatizált technikai eszközök fejlesztése terén.

Dr. Horváth Sándor PSZE elnök megnyitójában hangsúlyozta: a postai piac teljes liberalizációjára történő felkészülés során el kell dönteni, milyen irányba célszerű fejleszteni a küldemény-feldolgozást. A Magyar Postánál jelenleg vegyesen működik együtt egy jó színvonalú gépi feldolgozási rendszer és a kézi feldolgozás. Valószínű azonban, hogy egy teljesen automatizált rendszer lenne a leggazdaságosabb megoldás.

A bemutatkozó cégek a világ postái számára több ezer gépsort szállítottak, így nagy tapasztalatokkal rendelkeznek, termékeik a világ élvonalában vannak, és ennek megfelelően a fórum résztvevői nagy érdeklődéssel kísérték az elhangzottakat.

A Siemens AG (Németország) képviseletében Sebők Tamás értékesítési menedzser tartott prezentációt. Bemutatta a Siemens termékportfólióját. Amelyben levelek, csomagok, nagyalakú küldemények válogatására kínálnak berendezéseket. Címolvasó, videó-kódoló rendszereket is szállítanak. Cargo, csomagmozgató, válogató berendezések. Részletesen bemutatta az általuk gyártott küldeményválogató berendezéseket. A tájékoztatót követően élénk szakmai eszmecsere alakult ki. A résztvevőket a berendezések összekapcsolhatósága, valamint a szortírozás speciális követelményeinek kielégítése érdekelte. Az előadó videofilmen mutatta be a Svájci Posta Zürich közelében található Siemens feldolgozógép-sorának működését végigkísérve a levél útját a beérkezéstől a feldolgozási folyamat végéig.

Másodikként a Solystic Co. (Franciaország) képviseletében Jean-Raoul Dian és Bruno Harel mutatta be a vállalatot és annak postai feldolgozásban használható termékeit, kulcsrakész termékeit. Bevezetőként egy belgiumi feldolgozóközpont működéséről készült videofilmet vetítettek. Úttörő megoldás, hogy az automata gépsorokon a ládák mozgatása is gépekkel történik, emberi kéz érintése nélkül. A leveleket egyedi virtuális kóddal látja el a szortírozó gépsor, így nincs szükség címke ragasztására vagy vonalkód nyomtatására. A gép képes kézbesítőjárásra válogatni a leveleket. Bruno Harel részletesen bemutatta a Star fantázianevet viselő levélszortírozó gépcsalád tulajdonságait és működését. Franciaországban 55 ilyen gép dolgozik. Megismerhette ezután a hallgatóság a Mars 4 sorbarendező berendezés működését. Ezzel lehet járásokra csoportosítani a leveleket. Kis helyigénye miatt akár postahelyeken is felszerelhető. Nagy figyelemmel kísérte a hallgatóság a nagyalakú küldemények feldolgozására kifejlesztett berendezések ismertetőjét is. A hallgatóság ezt a tájékoztatót követően is számos részletkérdésre kért választ az előadóktól. Egy kérdésre válaszolva Bruno Harel elmondta, a liberalizálandó postai piacon a nemzeti szolgáltatók részére az automatizálás a túlélés egyetlen lehetséges útja.

Harmadikként az ELSAG Co. (Olaszország) tevékenységét és termékeit mutatta be Riccardo Majorana nemzetközi értékesítő, valamint Massimo Mortola postai marketing menedzser. Ez a cég is képes komplex rendszerek szállítására, beleértve akár az épületek felépítését is. Ők is filmen mutatták be postai automatizálást szolgáló termékeiket működését (konkrét referenciaüzem munkáján keresztül). A cég levélfeldolgozó. logisztikai és biztonsági-ellenőrző rendszereket gyárt. Ismertette, milyen tervezési és munkafolyamat eredményeként állítják elő a megrendelők számára szükséges gépsorokat, illetve az azok kombinációjából összeállított komplex feldolgozó üzemeket. Ezt követően az ELSAG előadói is részletesen bemutatták a főbb küldeménytípusok (levelek, nagyalakú küldemények stb.) szortírozására szolgáló berendezéseik működésének részleteit.

Ezt követően Fazekas Attila OLK-vezető adott tájékoztatást az Országos Logisztikai Központ működéséről. Naponta 400 járat szállítmányait fogadják, ez 35-40 ezer egységládát jelent.

dr. Lovászi József